Bramborový salát je oblíbená studená příloha, která nechybí na žádné štědrovečerní tabuli, zejména k řízkům nebo smažené rybě. Každá rodina má svůj vlastní recept, a já se s vámi podělím o ten svůj, který vás jistě okouzlí.

Vítězný bramborový salát je moje verze, která je lehčí a svěžejší než klasické varianty. Uzeniny, jako je gothaj, do něj nepřidávám, protože chci zachovat jeho jemnou zeleninovou chuť, která se skvěle hodí k masu. Proč tento název? Jednoduše, protože jsem z konkurenčních webů vzal 5 nejlepších receptů, vyzkoušel je a poté upravil suroviny tak, aby vznikl tento vítězný salát.

Suroviny na vítězný bramborový salát

  • Brambory: Základním kamenem každého bramborového salátu jsou kvalitní brambory. Doporučuji varný typ A, který drží tvar a nerozpadá se. Vyhněte se starým a měkkým bramborám, vybírejte spíše stejně velké kusy pro rovnoměrné uvaření.
  • Kořenová zelenina: Používám čerstvou zeleninu, konkrétně mrkev, celer a petržel. Polotovary a sterilované směsi nepreferuji, protože čerstvé suroviny dodají salátu mnohem lepší chuť. Poměr zhruba odpovídá polovině mrkve a zbylé části celeru a petržele.
  • Kyselé okurky: Domácí nebo kvalitní kyselé okurky dodávají salátu typickou nakyslou chuť, která ho krásně osvěží.
  • Majonéza a zakysaná smetana: Kombinace majonézy a zakysané smetany v poměru 1:1 je skvělou alternativou, pokud chcete salát odlehčit. Tento poměr dělá zálivku jemnou a méně těžkou.
  • Jablko: Malé množství jablka dodá svěží sladkost a křupavost. Stačí jemně nakrájené kousky, které skvěle doplní ostatní ingredience.
  • Hrášek: Mražený hrášek je nejlepší volbou díky své svěží chuti a krásné zelené barvě. Sterilovaný hrášek bývá příliš měkký a nevýrazný.
  • Cibule: Čerstvá cibule dodá salátu šmrnc. Pokud vám vadí její štiplavost, stačí ji na chvíli spařit horkou vodou.
  • Sterilovaná paprika: I malé množství sterilované papriky dokáže salát zpestřit. Barevně i chuťově ho pozvedne.
  • Vajíčka: Vajíčka jsou jedinou bílkovinovou složkou v salátu. Bílky přidají strukturu a pestrost, zatímco žloutky jemně zabarví celý salát a propojí chutě.

Jak se povedl váš vítězný bramborový salát?

Doufám, že tento recept splnil vaše očekávání a že si na něm pochutnáte. Pokud máte chuť, podělte se o své dojmy a vylepšení v komentářích. Tento bramborový salát je skvělým způsobem, jak oslnit rodinu a přátele u svátečního stolu! Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Luxusní bramborový salát

Příprava 50 minut
Vaření 30 minut
Porce 8
Kalorie 142
Bramborový salát je tradiční český pokrm, který se podává za studena jako příloha.

Suroviny

  • 1,2 kg brambory (varný typ A)
  • 4 ks střední mrkev
  • 2 ks střední petržel
  • 1/2 ks bulvový celer
  • 10 ks kyselé okurky
  • 200 g mražený hrášek
  • 100 g sterilovaná paprika
  • 1 ks střední jablko
  • 2 ks cibule
  • 200 ml majonéza
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 6 ks vejce
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy 

  • Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte je ve slupce, dokud nezměknou. Po uvaření je slijte, nechte pět minut odstát a ještě horké je oloupejte. Následně je nakrájejte na kousky a přendejte do větší mísy.
  • Kořenovou zeleninu a vejce uvařte samostatně v oddělených hrncích. Ke konci vaření přidejte k zelenině na poslední minutu mražený hrášek a celou oloupanou cibuli. Po dovaření nechte vše vychladnout. Vejce ihned přendejte do studené vody, aby se lépe loupala.
  • Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, vejce a cibuli nasekejte najemno. Stejně tak nakrájejte na drobno nakládané okurky. Jablko nakrájejte na menší kostky než brambory a delší kousky sterilované kápie lehce překrojte. Všechny suroviny přidejte k bramborám do mísy.
  • Na závěr přidejte majonézu smíchanou se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl a pepř. Vše jemně promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte chutě solí, pepřem nebo dalším množstvím hořčice.

Poznámky

Bramborový salát je dobré vždy nechat odležet v lednici. Salát v míse umačkejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a jeho povrch uhlaďte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a salát nechte v lednici přes noc.
Kalorie: 142kcal
chod: Příloha, Salát
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: slavnostní jídla

Napište komentář

Hodnocení