Pikantní masová pochoutka, která se dá zavařit do sklenic a vydrží vám? Není problém. Připravte si masové ďábelské tousty se zeleninou, které jsou skvělé k opečenému chlebu i k čerstvému pečivu.

Nejlepší ďábelské tousty jsou samozřejmě ty domácí a to bez debat. V kupovaných najdete spousty konzervantů a dochucovadel a to nezmiňuji ani fakt, že v něm najdete masa opravdu jen poskrovnu. Výrobci totiž používají nejčastěji strojně oddělené maso, rozemleté kosti nebo jiné zbytky z masokombinátu.

Suroviny na ďábelské tousty

  • Maso: Já mám nejraději ďábelské tousty z hovězího masa pro jeho výraznou chuť oproti vepřovému nebo kuřecímu masu. Pokud chcete alternativu, tak sáhněte po vepřovém, ale z kuřecího masa bych směs ani nepřipravoval. Zvolte vždy mleté maso nebo si maso sami namelte.
  • Zelenina: Zde můžete trošku improvizovat a nebo si upravit poměr zeleniny. Já používám kořenovou zeleninu jako je mrkev a petržel, ale můžete samozřejmě přidat i celer. Co nedoporučuji vynechat jsou papriky a rajčata, ale papriky můžete samozřejmě kombinovat podle barvy nebo druhů.
  • Chilli: Jak název napovídá, směs by měla být alespoň lehce pikantní. Toho docílíte přidáním mletého chilli a nebo v lepším případě přímo papriček. Jako tip doporučuji přidat třeba zauzené papričky chipotle.
  • Česnek: Na ten určitě nezapomeňte, použijte čerstvý prolisovaný a přidejte ho až budete směs vyndavat z trouby, aby se jeho chuť pečením neztratila.

Co dalšího lze přidat do ďábelských toustů?

  • Fazole: Pokud máte rádi fazole, přidejte konzervu červených nebo černých fazolí. Fazole obsahují bílkoviny a pikantní jídla krásně doplňují.
  • Pikantní klobáska: Můžete přidat nějakou kvalitní pálivou klobásu např. maďarskou nebo chorizo.

Jak zavařit masovou směs v troubě?

  1. Připravte sklenice – Sklenice i víčka důkladně vymyjte horkou vodou a poté sterilizujte propláchnutím vroucí vodou.
  2. Naplňte směsí – Ďábelskou směs se zeleninou naplňte do sklenic asi 2 cm pod okraj, aby zůstal prostor pro rozpínání obsahu při zavařování. Důkladně setřete okraje sklenic a pevně uzavřete víčky.
  3. Zavařování – Na dno hlubšího pekáče nalijte asi 2-3 cm vrstvu vody, aby sklenice nepopraskaly. Sklenice postavte do pekáče a pekáč dejte do předehřáté trouby na 100 °C. Zavařujte zhruba 60 minut. Nechte sklenice vychladnout.
  4. Kontrola – Po vychladnutí zkontrolujte, zda jsou víčka pevně přisátá (nesmí se prohýbat při stlačení). Sklenice skladujte na chladném a tmavém místě.

Takto zavařená masová směs vydrží několik měsíců a je skvělá pro rychlé vaření.

Chutnaly vám masové ďábelské tousty?

Doufám, že se vám recept povedl a také vám chutnal. Pokud máte nějaké tipy, jak recept vylepšit nebo se chcete podělit o svou zkušenost, využijte komentářů níže pod receptem. Můžete si také připravit směs na topinky z kuřecího masa podle našeho videa. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Masové ďábelské tousty

Příprava 30 minut
Vaření 2 hodin
Celkový čas 2 hodin 30 minut
Porce 8
Kalorie 215
Ďábelské toasty je pikantní pochoutka připravovaná z topinek nebo toustů s pikantní směsí z mletého masa, zeleniny a chilli. Nejčastěji se zapékají se sýrem a podávají jako rychlé občerstvení nebo chutná večeře.

Suroviny

  • 3 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 1 ks cibule
  • 500 g hovězího masa
  • 70 g rajského protlaku
  • 1 lžíce mleté papriky (může být uzená)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 250 g rajčatového pyré
  • 2 ks červená paprika
  • 2 ks střední mrkev
  • 1 ks petržel
  • 1 ks pórek
  • chilli papričky
  • sůl, černý pepř
  • 6 stroužků česneku

K PODÁVÁNÍ

  • strouhaný sýr
  • opečený chléb (topinky)
  • čerstvý česnek (k potření topinek)
  • nať z jarní cibulky

Postup přípravy 

  • Kořenovou zeleninu si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Bílou část pórku nakrájejte na kolečka a papriky na proužky. Cibuli nakrájejte na kostičky.
  • Ve větším hrnci nechte na tuku zesklovatět cibuli. Přidejte maso a orestujte ho ze všech stran, aby hezky zhnědlo. Během restování maso osolte a opepřete. K masu vmíchejte rajský protlak a mletou papriku. Půl minuty za stálého míchání restujte a přidejte rajčatovou passatu, veškerou zeleninu, chilli, lžíci octa a cukru a přiveďte k varu. Podlijte zhruba 100 ml vody.
  • Na velmi mírném ohni vařte zhruba 1 a půl hodiny přiklopené a podle potřeb podlévejte. Ke konci vaření už směs nepodlévejte. Poté přidejte prolisované stroužky česneku a půl hodinky nechte probublávat bez pokličky do zhoustnutí směsi. Směs dochuťte solí s čerstvě mletým pepřem.

Poznámky

Směs podávejte na topinkách nebo toastech opečených na pánvi na sucho. Nezapomeňte poklást vrstvou strouhaného sýra a ozdobit jarní cibulkou. Hotovou masovou směs můžete zavařit podle návodu nad kartou receptu.
Kalorie: 215kcal
chod: Svačina, Večeře
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: pikantní, pohoštění, pomazánky, snadné recepty

Napište komentář

Hodnocení