Letní sezóna s sebou přináší letní recepty ze surovin, které nám přinesou naše zahrádky a jednou z nich jsou právě cukety.
Cuketové placky v troubě jsou nejen zdravější než klasické smažené, ale navíc nutričně vyvážené, jelikož tyto placky dělám se sýrem a šunkou, takže obsahují dostatek bílkovin. K plackám rád připravuji také dip ze zakysané smetany a bylinek, který placky dovede k dokonalosti.
Jak na cuketové placky v troubě, aby se povedly?
- Brambory – Do cuketových placek přidávám brambor polovinu množství co do cuket.
- Mouka – Také je dobré zakomponovat trochu mouky na spojení směsi v hladké těsto. Používám ovesnou mouku, kterou připravuji tak, že rozmixuji pšeničné vločky najemno.
- Vymačkejte vodu – Nezapomeňte nastrouhanou cuketu a brambory nasolit a promíchat. Poté je nechte chvilku odležet, aby pustili co nejvíce vody. Nakonec přebytečnou vodu ještě vymačkejte rukama.
- Připravený plech – Je dobré plech vyložit pečícím papírem a ještě spodek lehce potřít olejem, používám k tomu rozprašovač. Hotové placky půjdou daleko lépe ode dna a navíc budou více křupavé.
Jak připravit cuketové placky v troubě?
Začněte s nastrouháním cukety, která na rozdíl od brambor netmavne. Cuketu rozkrojte na několik částí, které podélně přepulte a vydlabejte měkké prostředky se semínky. Tuto dužinu vyhoďte a poté na hrubém struhadle kousky cuket nastrouhejte přímo do cedníku, ve kterém vám zůstane cuketa a přebytečná voda bude odkapávat do mísy pod ní. Můžete cuketu nasolit lžící soli a pokračovat s nastrouháním oloupaných brambor. Vše opět nasolte a promíchejte a nechte stranou pracovat.
Mezitím si nastrouhejte sýr, nakrájejte chilli papričku a šunku. Dejte si také předehřát troubu na 220 stupňů Celsia. Poté se vraťte ke směsi cuket a brambor a pořádně je vymačkejte, aby se slila přebytečná voda se škrobem. Mísu s tekutinou vylijte do dřezu a do vypláchnuté mísy přesuňte strouhanou zeleninu. K nastrouhané zelenině přidejte vejce, šunku, sýr, chilli, majoránku, uzenou papriku, mouku, sůl a pepř a pořádně vše promíchejte.
Na plech vyložený pečícím nastříkejte trošičku oleje a poté lžící rozprostřete těsto na 6-8 hromádek, ze kterých lžící vytvarujete kulaté placičky asi 1 cm vysoké. Čím budou vyšší, tím méně budou křupavé. Placičky ještě na závěr postříkejte z vrchu. Dejte je péct dozlatova podle vaší trouby a mezitím, co se pečou si můžete připravit jednoduchý bylinkový dip.
Zkuste připravit naší domácí omáčku Sriracha. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.
Cuketové placky v troubě
Suroviny
- 600 g cukety (bez prostředku)
- 300 g brambor (oloupaných)
- 100 g kvalitní šunky (na kostičky)
- 100 g strouhaného sýra (Gouda, Eidam)
- 2 ks vejce
- 50 g mouky (pšeničné nebo ovesné)
- 2 lžíce majoránky
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 1 ks chilli (drcené)
- sůl, černý pepř
Dip ze zakysané smetany
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžička sušeného kopru
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené petrželky
- kapka citronové šťávy
- špetka soli
Postup přípravy
- Vezměte větší mísu, do ní cedník a do něj nastrouhejte cuketu i brambory. Dobře osolte a promíchejte, nechte pár minut pustit přebytečnou vodu, kterou vymačkejte. Mísu propláchněte a dejte do ní vymačkanou zeleninu.
- Předehřejte si troubu na 220°C.
- Do mísy přidejte nastrouhaný sýr, šunku, chilli, vejce a veškeré koření. Dobře promíchejte. Plech vyložený pečícím papírem lehce potřete olejem, na pečící papír lžící dejte kus směsi a pokuste se vytvarovat placičku. Na plech takto rozprostřete 6-8 placiček podle velikosti plechu. Nakonec je lehce potřete olejem. Já používám olej ve spreji.
- Pečte placičky dozlatova. Můžete si během pečení připravit dip ze zakysané smetany smícháním ingrediencí.
1 komentář
Škoda že jsem na recept narazila až teď. Zkusila jsem a jsou tak dobré že se těším na další sezónu až si placky zase připravím.