Mac & Cheese je oblíbená americká pochoutka, která je naprosto jednoduchá na přípravu. Pokud máte dostatečný energetický výdej, tak je tato pochoutka pro vás jako dělaná.

Mac and Cheese neboli makarony se sýrem je rychlovka americké kuchyně, se kterou jsem se setkal právě v USA. I přes to, že se jedná o tak nenáročné jídlo, tak ho v amerických supermarketech seženete v podobě polotovarů, které byste rozhodně nikdy jíst nechtěli. Dokonce jsme makarony se sýrem podávali jako jedno ze 4 jídel na velké americké svatbě ve státě Wisconsin.

Mac & Cheese se v Americe připravuje buďto jako samostatné jídlo nebo příloha k trhanému masu, sekané, BBQ žebírkům, kuřecím křídlům a na grilovačkách všeobecně. Jídlo je kvůli své těžkosti dobré doplnit nějakou zeleninou jako jsou restované zelené fazolky, růžičková kapusta nebo pečená brokolice. Do receptu navíc přidávám vypečenou slaninu a zelené papričky jalapeňos kvůli své jedinečné chuti a mírné pálivosti.

Suroviny na Mac and Cheese

  • Těstoviny: Klasicky se do receptu používají kolínka ať už zvolíte menší nebo větší tvar. Samozřejmě se vůbec nic nestane, pokud zvolíte váš oblíbený tvar nebo použijete ty těstoviny, které máte zrovna k dispozici.
  • Strouhaný sýr: V receptu by měl figurovat sýr čedar, který je svou chutí i barvou výrazný a jídlo krásně doplní. Můžete také použít goudu, čerstvý sýr, parmazán, mozzarellu nebo švýcarský Gruyére, který se používá při výrobě fondue.
  • Bešamelová omáčka: Základem receptu je bešamelová omáčka, ve které se sýry postupně rozpouštějí. Jedná se o základní světlou omáčku ze světlé jíšky rozpuštěné v mléce.
  • Další suroviny: Do receptu vám postačí mletá paprika, sůl a pepř. Jídlo můžete stejně jako já také doplnit orestovanou slaninou a papričkami jalapeňo. Lze přidat také drcené papričky chipotle, které jsou ceněné pro svou pikantnost a zauzenou chuť.

Chutnaly vám makarony se sýrem?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na nejlepší Mac&Cheese. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Makarony se sýrem

Příprava 15 minut
Vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Porce 4
Makarony se sýrem (angl. Mac & Cheese) pochází ze spojených států amerických a jedná se o velmi jednoduché a dobré jídlo.

Suroviny

  • 250 g těstoviny (kolínka)
  • 250 g sýr čedar
  • 100 g parmazán
  • 100 g čerstvý sýr
  • 1 lžička mletá uzená paprika
  • 2 ks paprička jalapeňo
  • 100 g slanina

Bešamelová omáčka

  • 25 g máslo
  • 25 g hladká mouka
  • 500 ml plnotučné mléko

Postup přípravy 

  • Těstoviny si uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte a dejte do pekáčku. Slaninu si nakrájejte na kostičky a v menší pánvi na mírném ohni slaninu opékejte, aby pustila tuk a lehce zezlátla. Sceďte ji a přidejte k těstovinám.
  • Připravte bešamelovou omáčku tak, že si z mouky a másla připravíte světlou jíšku a nakonec ji zalijete mlékem a jíšku v něm rozpustíte. Do bešamelové omáčky přidejte čerstvý sýr a postupně po menších množstvích přisypávejte a rozpouštějte čedar s parmezánem. Od každého druhu sýra si nechte zhruba 50 g na posypání.
  • Sýrovou omáčkou zalijte těstoviny v pekáči, přidejte nasekané jalapeňo papričky, lehce osolte, opepřete a dobře vše promíchejte. Horní vrstvu posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 180 stupňů po dobu 10-15 minut, aby vršek hezky zezlátl.
chod: Hlavní chod, Večeře
Kuchyně: Americká
klíčové slovo: snadné recepty

Napište komentář

Hodnocení