Houbařská sezóna stále neskončila a houbové úlovky je potřeba zpracovávat. Tato houbová směs na topinky je vhodná k zavaření a uschování, takže ji kdykoli budete mít po ruce.

Pikantní houbová směs na topinky je jeden z mých nejoblíbenějších houbových receptů, který jsem objevil asi před 2 lety, kdy už jsem nevěděl, co z lesních hub uvařit a chtěl jsem se vyhnout zaručeným klasikám. Určitě znáte masovou směs podávanou na topince a tento recept je mu vlastně trošku podobný, jen jako základní surovina jsou houby.

Vůbec nejlepší na receptu je to, že si směs zavaříte a kdykoli budete mít chuť na rychlou večeři, tak ji stačí vyndat ze sklenice, ohřát a podávat na osmažené topince. K dokonalosti už zbývá poté zasypat jen strouhaným sýrem, který dodá jídlu bílkoviny a rychlá večeře je na stole.

Suroviny na houbovou směs na topinky:

  • Lesní houby: Použijte mix čerstvých lesních hub. Alternativně byste směs mohli udělat z čerstvých žampionů, ale pokud můžete, použijte směs tvrdších hub jako jsou hříbky, kozáci, křemenáče, ryzce aj.
  • Slanina: Základ dělám na slanině, která jídlu propůjčí chuť a zároveň se na tuku, který uvolní udělají další ingredience. Kromě slaniny můžete použít kousek bůčku. Pokud slaninu nemáte, můžete základ udělat čistě na sádle, ale věřte, že dodržením receptu docílíte té nejlepší chuti.
  • Chilli: Je to pikantní recept, tak to musí pálit. Přidejte druh papričky nebo sušeného chilli podle své chuti a svých možností. Chilli je zdravé a do této směsi se dokonale hodí.
  • Rajčata: V této houbovo-zeleninové směsi jsou zakomponovaná rajčata hned v několika ingrediencích: protlak, pyré, kečup. Rajčatový základ je naprosto vhodný při přípravě zeleninových směsí, vzpomeňte si třeba na katův šleh. Kvůli kyselosti rajčat figuruje v receptu také troška třtinového cukru.
  • Zelenina: Já přidávám cibuli, papriky a pórek, ale ani tady nejsou suroviny striktně dané. Můžete použít také například cuketu, lilek nebo mrkev. Věřte, že základním receptem nic ale nezkazíte.
  • Koření: Koření je základem jídla a zde se doplňuje kombinace uzené a sladké papriky, kmínu, česneku, majoránky, tymiánu a sójovky s worcestrem.

Jak zavařit houbovou směs na topinky?

  1. Nejprve si vyvařte sklenice vroucí vodou, aby byly 100% čisté. Sklenice poté naplňte houbovou směsí a pevně uzavřete originálním víčkem.
  2. Dejte do hlubšího plechu zhruba 2 cm vody a sklenice umístěte na plech víčkem dolů. Předehřejte si troubu na 80°C a zavařujte takto 20 minut.
  3. Poté už jen sklenice vyndejte, nechte vychladnout a skladujte je v temnu a chladu, ideální je nějaká spíž nebo sklep. Kdykoli otevřete novou sklenici, tak ji skladujte v lednici a směs snězte do 2 dnů.

Povedla se vám pikantní houbová směs na topinky?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na nejlepší houbovou směs na topinky. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Pikantní houbová směs na topinky

5 z 1 hodnocení
Příprava 30 minut
Vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 30 minut
Porce 8
Kalorie 261
Lahodná pikantní houbová směs se zeleninou na topinky, kterou si můžete zavařit a uschovat kdykoli k rychlé večeři.

Suroviny

  • 150 g slaniny (na kostičky)
  • 800 g čerstvých hub (na proužky)
  • 3 ks cibule (na půlkolečka)
  • 3 ks červené papriky (na proužky)
  • 1 ks pór (na kolečka)
  • 8 stroužků česneku (prolisovaného)
  • 2 ks chilli cayenne (nasekané)
  • 140 g rajského protlaku
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 lžic domácího kečupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, černý pepř
  • snítka tymiánu

Suroviny na topinku

  • krajíce chleba
  • olej
  • 1 stroužek česneku
  • strouhaný sýr (na posypání)
  • sušená petrželka (na ozdobu)

Postup přípravy 

  • Ve středním hrnci začněte opékat slaninu na kostičky, aby pustila tuk. Na tuku poté nechte zesklovatět cibuli na proužky a k cibuli přidejte očištěné a pokrájené houby. Houby osolte, opepřete a nechte ztrácet na objemu. V případě nutnosti lehce podlijte vodou.
    150 g slaniny, 3 ks cibule, 800 g čerstvých hub
  • Jakmile houby ztratí objem, přidejte rajský protlak a minutku prosmažte. Poté přidejte drcený kmín, česnek, sladkou a uzenou papriku a také minutku prosmažte. Nakonec přidejte rajčatové pyré, worcester, sójovku, kečup, cukr, chilli, papriky a pórek. Snižte plamen, přidejte ještě snítka tymiánu a na mírném ohni zahřívejte do změknutí paprik.
    3 ks červené papriky, 1 ks pór, 8 stroužků česneku, 2 ks chilli cayenne, 140 g rajského protlaku, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička uzené papriky, 200 g rajčatového pyré, 1 lžíce worcesterové omáčky, 2 lžíce sójové omáčky, 5 lžic domácího kečupu, 1 lžíce třtinového cukru, snítka tymiánu
  • Zkontrolujte konzistenci, směs na topinky by neměla být příliš tekutá, takže přebytečnou vodu, kterou pustila zelenina vyvařte. Nakonec směs ochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a rozemnutou majoránkou.
    1 lžíce majoránky, sůl, černý pepř
  • Směs podávejte na osmažené topince s rozetřeným česnekem, zasypte strouhaným sýrem, poprašte sušenou petrželkou a servírujte.
    krajíce chleba, olej, 1 stroužek česneku, strouhaný sýr, sušená petrželka

Poznámky

Tip na zavaření směsi najdete nahoře nad kartou receptu.
Kalorie: 261kcal
chod: Večeře
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, pikantní, vegetariánské recepty

1 komentář

  1. 5 stars
    Včera jsem si směs udělal a zítra kvůli tomuto receptu opět vyrážím do lesa 😀 Je to opravdu dobrota.

Napište komentář

Hodnocení