Katův šleh neboli ‚kaťák‘ najdete v českých hospodách a restauracích pod mnoha názvy. Vždy se jedná o maso na nudličky se zeleninovou směsí a okurkami.
Pikantní katův šleh originál není žádný retro recept na smutnou směs z odřezků masa, ale plnohodnotné jídlo plné šťavnatých kousků masa se zeleninou a pikantním elementem. Je pravda, že můžete trošku experimentovat a přidat do směsi pórek, mrkev nebo další zbylou zeleninu.
Suroviny do pikantního katova šlehu?
- Maso: Je dobré použít vepřové maso, kuřecí je vhodné spíše na minutky a nebude chuťově tak dobré. Použijte vepřovou kýtu nebo krkovici, kterou opláchněte a osušte kuchyňskou utěrkou. Poté maso nakrájejte na nudličky.
- Sádlo: Pamatujte si, že pokud v receptu používáte vepřové maso, je vhodné jídlo dělat na vepřovém sádle. Alternativně použijte olej nebo přepuštěné máslo.
- Zelenina: Katův šleh je zeleninová směs, takže zelenina nesmí chybět. Rozhodně nevynechejte papriky. Lepší bude použít různé barvy paprik, aby jídlo hezky vypadalo. Můžete však přidat i pórek nakolečka nebo mrkev na nudličky. Zužitkujte to, co máte po ruce.
- Nakládané feferonky: Použijte klasické kulaté feferonky, nebo domácí nakládané papričky či beraní rohy. Pokud nemáte nakládané papriky k dispozici, použijte libovolnou živou nebo sušenou chilli papričku. Katův šleh by měl mít správný říz.
- Nakládané okurky: Katův šleh si vyloženě žádá přidat nakládané kyselé okurky. Přijde vám to bizarní? Možná, ale vzpomeňte si, co dělají nakládané okurky ve znojemské omáčce, v domácí tatarce nebo dresingu na hamburgery. Pokud použijete domácí okurky, tak to bude úplná bomba.
- Kečup: Použijte opravdu kvalitní domácí kečup. Pokud nemáte kečup k dispozici, nahraďte ho 6 lžícemi rajčatového pyré, které dochuťte cukrem.
Jak připravit pikantní katův šleh originál krok za krokem
- Vepřové maso si nakrájejte na nudličky a dejte ho do mističky marinovat se sójovou omáčkou a worcestrovou omáčkou. Mezitím, co se maso marinujte si nakrájejte veškerou zeleninu. Cibuli krájejte na půlkolečka, papriku na proužky, okurky na menší hranoly a feferonky na proužky.
- V hlubší pánvi, ke které máte pokličku si rozpusťte sádlo a začněte na něm restovat cibuli. Cibuli orestujte tak, aby zesklovatěla a poté k ní přidejte kousky vepřového masa. Maso bude pouštět šťávu, kterou vyvařte a maso dozlatova orestujte.
- K orestovanému masu přidejte rajský protlak a uzenou papriku, za stálého míchání prosmažte, aby ze sytě červené protlak ztmavl a poté přidejte kečup a papriku s feferonkami a okurkami. Základ osolte, opepřete a duste pod pokličkou do změknutí masa. Směs nemusíte podlévat, protože zelenina pustí vody dost.
- Jakmile je maso měkké, přidejte do kaťáku prolisovaný česnek a ještě chvíli zahřívejte. Jídlo nakonec ochutnejte a dochuťte solí s pepřem podle potřeby. Katův šleh podávejte posypaný nasekanou natí z jarní cibulky.
Jakou přílohu zvolit pro katův šleh?
Toto jídlo je celkem všestranné pokud jde o přílohy. Můžete ho podávat s hranolky, pečenými bramborami, šťouchanými bramborami, bramboráčky, kroketami, na topince, k rýži nebo čerstvému pečivu.
Povedl se vám pikantní katův šleh?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na katův šleh. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Pikantní katův šleh originál
Katův šleh je král českých hospod a restaurací, který chutná skvěle pokud si ho připravíte doma.
Suroviny
- 2-3 lžíce sádla (nebo olej)
- 2 lžíce sójové omáčky (kvalitní)
- 2 lžíce worcestrové omáčky (kvalitní)
- 3 ks paprik (žlutá, zelená, červená)
- 2 ks cibule (červené)
- 4 stroužky česneku
- 4 ks domácí nakládané okurky
- 70 g rajský protlak (malá plechovka)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 6 lžic domácího kečupu
- 3 ks nakládané feferonky (beraní rohy nebo jiné chilli)
- sůl, černý pepř
- nať z jarní cibulky (na ozdobu)
Postup přípravy
- Vepřové maso si nakrájejte na nudličky do menší mističky, přidejte k němu sójovou omáčku a worcester a dejte ho chladit do lednice.
- Mezitím si nakrájejte veškerou zeleninu. Ve větší pánvi s pokličkou si orestujte na tuku cibuli, aby zesklovatěla, přidejte maso a orestujte ho dozlatova. K masu přidejte rajský protlak a uzenou papriku, krátce prosmažte, aby protlak ztmavl, přidejte kečup, papriky, okurky a chilli a duste pod pokličkou do změknutí masa.
- Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku a v případě potřeby dochuťte jídlo solí s pepřem. Podávejte katův šleh posypaný nakrájenou natí z jarní cibulky.
Poznámky
Jezte kaťák s hranolky, pečenými bramborami, rýží nebo ho servírujte na topinku a posypte sýrem.
1 komentář
Tak ten je rozhodně lepší než v hospodě!