Dušené zelí je velmi typickou přílohou pro českou kuchyni, což dokazuje i fakt, že je zahrnuto v našem národním jídle – knedlo, zelo, vepřo.
Výborné dušené červené zelí připravíte jednoduše ze sklenice, sáčku nebo z čerstvého hlávkového zelí. V tomto receptu se budu věnovat především přípravě ze sterilovaného zelí ve sklenici popř. pytlíku. Dušené červené zelí se nejčastěji podává k pečené kachně, huse nebo plněným knedlíkům. Je to ideální příloha především k masu a knedlíkům.
Čím zahustit dušené červené zelí?
Je to naprosto jednoduché, stačí k restované cibulce se slaninou přidat 2 lžíce hladké mouky, krátce orestovat a poté přimíchat k vařenému zelí. Samozřejmě by se dala klasicky připravit jíška z mouky a másla, ale nemá smysl špinit třetí nádobu a pokud nepoužijete cibulku nebo slaninu, rozhodně se ochudíte o fantastickou chuť.
Jak dochutit zelí a jaké koření použít?
V případě dušeného červeného zelí vám postačí sůl, drcený kmín a ocet s cukrem. Můžete zde však trošku experimentovat a se zelím povařit skořici, badyán, hřebíček nebo třeba povidla v případě zelí ke kachně.
Jak udělat červené zelí ze sklenice nebo sáčku krok za krokem
- Obsah pytlíku nebo sklenice (včetně nálevu) vylijte do menšího hrnce a začněte hrnec zahřívat. Ihned k zelí přidejte sůl a drcený kmín, abyste jej ochutili už ze samého začátku. Pokud je tekutiny málo, zelí v kastrůlku zalijte trochou vody, aby bylo zelí ponořené a duste pod pokličkou 20 minut na mírném ohni.
- Mezitím si oloupejte a pokrájejte jednu cibuli najemno. Slaninu také nakrájejte na kostičky. Na druhé plotýnce si rozehřejte sádlo a na něm začněte restovat slaninu na kostičky. Slaninu na mírném ohni restujte, aby pustila tuk a poté k ní přidejte nasekanou cibulku. Společně restujte do zlatohněda, aby cibule dostala tu správnou chuť.
- Jakmile je slanina s cibulkou dozlatova, zaprašte základ hladkou moukou a míchejte, aby se mouka rozpustila v tuku. Jen krátce prohřejte a poté dejte obsah z pánvičky do hrnce se zelím, které už by mělo být téměř uvařené. Nyní provařte odklopené 10 minut, aby jíška zhoustla a zelí nebylo vodnaté.
- Nyní už jen zelí dochuťte cukrem a octem podle vaší chuti. Někdo má rád zelí kyselejší a někdo zase sladší. Je to kumšt dobře vychytat, aby bylo zelí správně sladkokyselé. Pokud víte, že zelí, které máte v nálevu je hodně kyselé, je dobré ho před začátkem vaření scedit a prolít vodou, aby přílišná kyselost nezabila chuť pokrmu.
Povedlo se vám výborné dušené červené zelí?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept výborné dušené zelí. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Výborné dušené červené zelí
Suroviny
- 1-2 lžíce sádla (popř. másla)
- 1 balení červeného zelí (sklenice nebo sáček)
- 1 lžička kmínu (drceného)
- 1/2 lžičky soli
- 50 g slaniny (na kostičky)
- 1 ks cibule (najemno)
- 1-3 lžíce hladké mouky
- cukr, ocet (na dochucení)
Postup přípravy
- Zelí si s nálevem přelijte do menšího kastrůlku a začněte zahřívat. Osolte ho, přidejte kmín a duste pod pokličkou 20 minut na mírném ohni. Mezitím se věnujte cibulce se slaninou.
- Do menší pánvičky si dejte 1 lžíci sádla a na něm začněte restovat slaninu, aby pustila tuk. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli nakrájenou najemno a restujte dozlatova. Hotovou slaninu s cibulkou zaprašte hladkou moukou, rozmíchejte, aby tuk pohltil mouku.
- Obsah pánvičky přidejte k zelí, které se alespoň 20 minut dusilo, ještě 10 minut provařte odklopené, aby zelí zhoustlo. V případě potřeby je možné během vaření zelí podlít vodou. Hotové zelí dochuťte cukrem a octem, aby bylo správně sladkokyselé.
1 komentář
Hodně dobrý, to si připravím k husičce. Děkuji za recept