Kuře na paprice je tradiční české jídlo, které je oblíbené pro svou jemnou chuť a vůni sladké papriky. Tato lahodná omáčka s jemným masem potěší každého, ať už ji podáváte s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

Babiččino kuře na paprice se smetanou jsme vždy milovali. Je to v podstatě jednoduché jídlo, které připravíte i z celého kuřete. Základem je kvalitní mletá sladká paprika a kuřecí maso. Omáčku milují i děti, takže ji bez obav můžete připravit pro celou rodinu.

Suroviny na poctivé babiččino kuře na paprice

  • Kuřecí maso: Recept se klasicky připravuje z masa na kosti včetně kůže. Díky kolagenu obsaženému v kůži docílíte opravdu té nejlepší chuti i konzistence. Pokud maso na kosti nemáte rádi, tak ho po uvaření jen oberte a do omáčky vraťte kousky libového masa. Můžete také použít k přípravě i přímo kuřecí prsa, která však neduste tak dlouho.
  • Červená paprika: Kromě klasické mleté sladké papriky přidejte i jeden kousek čerstvé kápie. Přeci jen je to recept „na paprice“ a byla by škoda základ omáčky vytvořit jen ze sušené papriky. Nebojte se toho, pokud omáčku přecedíte přes síto, tak se zbavíte i potenciálně malých šlupiček z papriky.
  • Smetana: Já používám stejně jako babička tučnou smetanu, tedy tu, která má alespoň 30% tuku. Její jemnosti se smetana na vaření příliš nevyrovná, ale samozřejmě můžete použít i smetanu na vaření nebo zakysanou smetanu, která obsahuje méně tuku.
  • Vývar: Je dobré do omáčky přidat drůbeží vývar nebo zeleninový pokud jej máte k dispozici, ale pokud vývar nemáte, tak klidně zalijte základ jen vodou. Přeci jen vám takový menší masový vývar vznikne vařením masa s kostí v základu.
  • Koření: Pokud nepoužíváte vývar, který už by chuť divokého koření měl nést, tak společně s tymiánem do základu přidejte 2 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.
  • Jíška: Můžete i nemusíte použít jíšku. Babička ji v tomto receptu používala a já se toho držím. Nic se však nestane pokud základ s orestovanou cibulí zaprášíte moukou a rozmícháte ji s paprikou v tuku. Doporučil bych přidat ještě 2 lžíce másla navíc a poté postupovat dále podle receptu.
  • Bílý pepř: Ten používám běžně pro určité typy receptů, chutí se tolik od černého neliší, ale většinou se využívá právě ve světlejších pokrmech, aby černý pepř příliš nevynikal svou barvou.
  • Tymián: Tymián je druh koření, které perfektně jde ruku v ruce s kuřecím masem a já si nikdy neodpustím pár snítek ze zahrádky do kuřete na paprice přidat. Moje babička vždy pěstovala všemožné druhy bylinek a tymián do kuřete na paprice vždy dávala vylouhovat.

Jak zdravě zahustit kuře na paprice se smetanou?

Jelikož chápu, že tučná smetana v kombinaci s jíškou může pro někoho představovat určité nutriční riziko, které je sice při vyvážené stravě pominutelné, ale je tu jeden trik. Nepřidávejte do receptu jíšku, ale rozmixované ovesné vločky dohladka, které v omáčce povařte do zhoustnutí. Neslibuji vám, že bude chuť jídla na chlup stejná, ale svou úlohu v omáčce splní. Tučnou smetanu také můžete nahradit smetanou na vaření, zakysanou smetanou a nebo v krajním případě mlékem.

Chutnal vám kuřecí paprikáš?

Doufám, že se vám tento babiččin recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video Babiččino kuře na paprice. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Babiččino kuře na paprice

Příprava 20 minut
Vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porce 5
Kalorie 137
Jemná papriková omáčka s křehkým kuřecím masem jak ho dělávala moje babička ke knedlíkům nebo těstovinám.

Suroviny

  • 2 lžíce oleje
  • 6-7 ks kuřecích stehen (spodní i horní)
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 1 ks kápie
  • 5 lžic mleté sladké papriky
  • 500 ml vody (nebo vývaru)
  • 2 ks bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 snítka tymiánu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, bílý pepř

JÍŠKA

  • 3 lžíce másla
  • 4-5 lžic hladké mouky

Postup přípravy 

  • V kastrolu rozpalte olej a na něm osolená kuřecí stehna orestujte dozlatova z obou stran. Maso vyndejte stranou, ztlumte plamen, přidejte máslo, nakrájenou papriku a nasekanou cibuli. Restujte tak, aby cibule zesklovatěla. Přidejte mletou papriku, promíchejte a půl minutky restujte.
  • Základ zalijte vývarem nebo vodou, vraťte maso do hrnce, osolte, přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vařte pod pokličkou 1 hodinu. Hotové maso opět vyndejte na talíř, koření vyhoďte a omáčku rozmixujte dohladka. Je dobré omáčku přecedit přes jemné síto.
  • Omáčku začněte opět zahřívat a přidejte do ní jíšku. Provařte 10 minut do zhoustnutí. Jakmile je omáčka hustá podle vašich představ, vmíchejte do ní tučnou smetanu. Omáčku dosolte a dochuťte bílým pepřem.
  • Maso buďto vraťte do hrnce vcelku nebo jej zbavte kůží, oberte od kosti a kousky masa přidejte do omáčky. Obrané kusy masa můžete i servírovat zvlášť.

PŘÍPRAVA JÍŠKY

  • V malé pánvičce si rozpusťte máslo a zaprašte ho hladkou moukou. Mouku v másle rozmíchejte a vytvořte tak kašičku (jíšku), kterou omáčku zahustíte. Moje zkušenost je, že budete potřebovat dostatek jíšky k zahuštění takového množství tekutého základu, takže si klidně udělejte jíšky víc. V lednici si ji uchovat můžete vždy.

Poznámky

Omáčku podávejte s těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba s rýží.
Kalorie: 137kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, snadné recepty

Napište komentář

Hodnocení