Kuře na paprice je tradiční české jídlo, které je oblíbené pro svou jemnou chuť a vůni sladké papriky. Tato lahodná omáčka s jemným masem potěší každého, ať už ji podáváte s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Babiččino kuře na paprice se smetanou jsme vždy milovali. Je to v podstatě jednoduché jídlo, které připravíte i z celého kuřete. Základem je kvalitní mletá sladká paprika a kuřecí maso. Omáčku milují i děti, takže ji bez obav můžete připravit pro celou rodinu.
Suroviny na poctivé babiččino kuře na paprice
- Kuřecí maso: Recept se klasicky připravuje z masa na kosti včetně kůže. Díky kolagenu obsaženému v kůži docílíte opravdu té nejlepší chuti i konzistence. Pokud maso na kosti nemáte rádi, tak ho po uvaření jen oberte a do omáčky vraťte kousky libového masa. Můžete také použít k přípravě i přímo kuřecí prsa, která však neduste tak dlouho.
- Červená paprika: Kromě klasické mleté sladké papriky přidejte i jeden kousek čerstvé kápie. Přeci jen je to recept „na paprice“ a byla by škoda základ omáčky vytvořit jen ze sušené papriky. Nebojte se toho, pokud omáčku přecedíte přes síto, tak se zbavíte i potenciálně malých šlupiček z papriky.
- Smetana: Já používám stejně jako babička tučnou smetanu, tedy tu, která má alespoň 30% tuku. Její jemnosti se smetana na vaření příliš nevyrovná, ale samozřejmě můžete použít i smetanu na vaření nebo zakysanou smetanu, která obsahuje méně tuku.
- Vývar: Je dobré do omáčky přidat drůbeží vývar nebo zeleninový pokud jej máte k dispozici, ale pokud vývar nemáte, tak klidně zalijte základ jen vodou. Přeci jen vám takový menší masový vývar vznikne vařením masa s kostí v základu.
- Koření: Pokud nepoužíváte vývar, který už by chuť divokého koření měl nést, tak společně s tymiánem do základu přidejte 2 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.
- Jíška: Můžete i nemusíte použít jíšku. Babička ji v tomto receptu používala a já se toho držím. Nic se však nestane pokud základ s orestovanou cibulí zaprášíte moukou a rozmícháte ji s paprikou v tuku. Doporučil bych přidat ještě 2 lžíce másla navíc a poté postupovat dále podle receptu.
- Bílý pepř: Ten používám běžně pro určité typy receptů, chutí se tolik od černého neliší, ale většinou se využívá právě ve světlejších pokrmech, aby černý pepř příliš nevynikal svou barvou.
- Tymián: Tymián je druh koření, které perfektně jde ruku v ruce s kuřecím masem a já si nikdy neodpustím pár snítek ze zahrádky do kuřete na paprice přidat. Moje babička vždy pěstovala všemožné druhy bylinek a tymián do kuřete na paprice vždy dávala vylouhovat.
Jak zdravě zahustit kuře na paprice se smetanou?
Jelikož chápu, že tučná smetana v kombinaci s jíškou může pro někoho představovat určité nutriční riziko, které je sice při vyvážené stravě pominutelné, ale je tu jeden trik. Nepřidávejte do receptu jíšku, ale rozmixované ovesné vločky dohladka, které v omáčce povařte do zhoustnutí. Neslibuji vám, že bude chuť jídla na chlup stejná, ale svou úlohu v omáčce splní. Tučnou smetanu také můžete nahradit smetanou na vaření, zakysanou smetanou a nebo v krajním případě mlékem.
Chutnal vám kuřecí paprikáš?
Doufám, že se vám tento babiččin recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video Babiččino kuře na paprice. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Babiččino kuře na paprice
Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 6-7 ks kuřecích stehen (spodní i horní)
- 2 lžíce másla
- 2 ks cibule
- 1 ks kápie
- 5 lžic mleté sladké papriky
- 500 ml vody (nebo vývaru)
- 2 ks bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 2 snítka tymiánu
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, bílý pepř
JÍŠKA
- 3 lžíce másla
- 4-5 lžic hladké mouky
Postup přípravy
- V kastrolu rozpalte olej a na něm osolená kuřecí stehna orestujte dozlatova z obou stran. Maso vyndejte stranou, ztlumte plamen, přidejte máslo, nakrájenou papriku a nasekanou cibuli. Restujte tak, aby cibule zesklovatěla. Přidejte mletou papriku, promíchejte a půl minutky restujte.
- Základ zalijte vývarem nebo vodou, vraťte maso do hrnce, osolte, přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vařte pod pokličkou 1 hodinu. Hotové maso opět vyndejte na talíř, koření vyhoďte a omáčku rozmixujte dohladka. Je dobré omáčku přecedit přes jemné síto.
- Omáčku začněte opět zahřívat a přidejte do ní jíšku. Provařte 10 minut do zhoustnutí. Jakmile je omáčka hustá podle vašich představ, vmíchejte do ní tučnou smetanu. Omáčku dosolte a dochuťte bílým pepřem.
- Maso buďto vraťte do hrnce vcelku nebo jej zbavte kůží, oberte od kosti a kousky masa přidejte do omáčky. Obrané kusy masa můžete i servírovat zvlášť.
PŘÍPRAVA JÍŠKY
- V malé pánvičce si rozpusťte máslo a zaprašte ho hladkou moukou. Mouku v másle rozmíchejte a vytvořte tak kašičku (jíšku), kterou omáčku zahustíte. Moje zkušenost je, že budete potřebovat dostatek jíšky k zahuštění takového množství tekutého základu, takže si klidně udělejte jíšky víc. V lednici si ji uchovat můžete vždy.