Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon) je klasický francouzský pokrm, který spojuje jemné hovězí maso s bohatou, vínovou omáčkou. Tento recept vás naučí, jak připravit toto ikonické jídlo, které se skvěle hodí pro slavnostní příležitosti i dlouhé zimní večery.
Hovězí po burgundsku je takový honosný hovězí guláš na francouzský způsob, který je celkem časově náročný na přípravu a zašpiní vám spoustu nádobí, ale nad výsledkem se vaše rodina bude olizovat ještě týdny.
Jaké víno použít na hovězí po burgundsku?
Víno je v tomto receptu jeden z hlavních chuťových elementů a rozhodně byste neměli jeho volbu odfláknout, nedej bože použít do receptu víno krabicové. 🙂 Naprosto správnou volbou je použít burgundské víno, já použiji Pinot Noir. Tento druh vína v Čechách seženete také pod názvem Rulandské modré.
Jaké maso použít na Boeuf Bourguignon?
Zde používám hovězí loupanou plec, ale klidně použijte pěkný kus zadního masa. Maso je ideální nechat marinovat společně s kořením a vínem, ale skvělého výsledku dosáhnete i bez marinování.
Jak připravit hovězí po burgundsku krok za krokem
- MARINOVÁNÍ: Pokud se rozhodnete maso marinovat, tak si maso nakrájejte na zhruba 4 cm kostky, mrkev nakrájejte na zkosené plátky a šalotku najemno. Maso dejte do většího hrnce, přidejte mrkev i šalotku, koření a zalijte ho vínem. Přikryjte nádobu potravinářskou fólií a marinujte 24-48 hodin. Poté slijte víno přes cedník a suroviny dále používejte v receptu.
- PŘÍPRAVA SUROVIN: Ať budete nebo nebudete marinovat, je potřeba si maso nakrájet na 4 cm kusy. Mrkev oloupejte, překrojte v půlce a poté krájejte zkosené plátky. Šalotku nebo cibuli si nasekejte, česnek také a slaninu nakrájejte na menší nudličky. Žampiony si oloupejte a dejte zvlášť, ty budete potřebovat na konci.
- PŘÍPRAVA MASA: Ve větším hrnci (ten, kde jste marinovali) začněte opékat slaninu, přidejte také máslové ghí nebo olej. Slaninu nechte pustit tuk a lehce zezlátnout a poté ji vylovte stranou děrovanou špachtlí. Na rozpáleném tuku začněte opékat kousky masa. Maso opékejte postupně tak, že umístíte na dno pár kusů, opečte dozlatova z obou stran a dávejte stranou do mísy nebo hlubokého talíře. Maso během restování také osolte a opepřete.
- ZÁKLAD OMÁČKY: Dejte do tuku s výpekem mrkev a 5 minut ji opékejte. K orestované mrkvi přidejte nasekanou šalotku a opékejte dozlatova. Přidejte rajský protlak, promíchejte a krátce prosmažte. Zaprašte základ hladkou moukou a mouku v tuku rozmíchejte. Zalijte 100 ml vína a jíšku v něm rozmíchejte, poté zalijte polovinou vína a víno nechte zredukovat (odpařit) na polovinu. To samé udělejte i se zbytkem vína.
- PEČENÍ: Přidejte zpět maso, slaninu, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte veškeré koření včetně česneku. Základ ještě osolte a opepřete a vypněte plamen. Přiklopený hrnec dejte péct do trouby na 160° na 2 hodiny. Pozvolné pečení zajistí, že maso zkřehne. Je tu i alternativa maso dusit na plotýnce po stejnou dobu, ale doporučuji jej péct. Maso bude hotové v okamžiku, kdy jej půjde nakrájet i vidličkou.
- DOKONČENÍ POKRMU: Hrnec vyndejte z trouby a pokud je maso dostatečně měkké, vyndejte veškeré koření. Zvlášť si v menší pánvičce dejte restovat slaninu a lžičku másla a jakmile pustí tuk, přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Orestujte je dozlatova a poté vsypte do již vypnuté omáčky. Na stejné pánvi orestujte na přepuštěném másle perličkové cibulky dozlatova, které také přidejte do omáčky. Opatrně hovězí po burgundsku promíchejte a máte hotovo.
- SERVÍROVÁNÍ: Je zvykem podávat hovězí po burgundsku s jemnou bramborovou kaší. Kaši můžete trochu odlehčit tak, že s bramborami uvaříte cca 1/3 bulvového celeru a rozmixujete ho na pyré. Je to naprosto vhodná kombinace, jelikož samotná omáčka je dělaná na kořenové zelenině (mrkvi).
Povedlo se vám hovězí na červeném víně?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na hovězí po burgundsku. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Hovězí po burgundsku
Suroviny
- 100 g slaniny (nebo špeku)
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 3 ks mrkve (300 g)
- 4 ks šalotky (150 g)
- 70 g rajského protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 0,7 l burgundského vína (Pinot Noir, Rulandské šedé)
- 0,5 l hovězího vývaru
- 2 větvičky tymiánu
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 ks bobkový list
- 4 kuličky nové koření
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- sůl, pepř
CIBULKY A ŽAMPIONY
- 3 lžíce másla
- 200 g nakládaných cibulek
- 200 g žampionů
- 20 g slaniny
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci začněte opékat slaninu s olejem nebo přepuštěným máslem. Slaninu nechte pustit tuk a lehce zezlátnout a poté ji dejte stranou. Na rozpáleném tuku postupně opékejte kusy masa dozlatova a během opékání je osolte a opepřete. Opečené kusy masa dávejte stranou do mísy nebo hlubokého talíře.
- Dejte do tuku s výpekem mrkev a 5 minut ji opékejte. K orestované mrkvi přidejte nasekanou šalotku a opékejte dozlatova. Přidejte rajský protlak, promíchejte a krátce prosmažte. Zaprašte základ hladkou moukou a mouku v tuku rozmíchejte. Zalijte 100 ml vína a jíšku v něm rozmíchejte, poté zalijte polovinou vína a víno nechte odpařit na polovinu. To samé udělejte i se zbytkem vína.
- Přidejte zpět maso, slaninu, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte veškeré koření včetně česneku. Základ ještě osolte a opepřete a vypněte plamen. Přiklopený hrnec dejte péct do trouby na 160° na 2 hodiny. Pozvolné pečení zajistí, že maso zkřehne. Maso bude hotové v okamžiku, kdy jej půjde nakrájet i vidličkou.
- Hrnec vyndejte z trouby, vyndejte veškeré koření. Zvlášť si v menší pánvičce dejte restovat slaninu a lžičku másla a jakmile pustí tuk, přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Orestujte je dozlatova a poté vsypte do hrnce. Na stejné pánvi orestujte na přepuštěném másle perličkové cibulky dozlatova, které také přidejte do omáčky. Promíchejte a máte hotovo.