Nasi goreng, tradiční indonéská smažená rýže, je lahodné a voňavé jídlo plné exotických chutí. Kombinuje rýži, sójovou omáčku, vejce, zeleninu a v našem případě i kuřecí maso doplněné aromatickým kořením.
Nasi goreng je indonéské jídlo, které jsem paradoxně poprvé ochutnal v Malajsii. Jídla jako Nasi Goreng (smažená rýže) a Mee Goreng (smažené nudle) tam najdete na každém rohu. Ostatně jako v Indonésii. Většinou je jídlo pěkně pálivé, což jedlíky chilli tolik nepřekvapí, ale člověk, kterého pálí i mletý černý pepř si zaručeně užije.
Recept je opravdu snadný, ale za to velmi chutný. Jeho kouzlo spočívá v rychlé přípravě nejlépe v pánvi wok. Nejprve se uvaří rýže, poté na woku orestujete maso a nakonec orestujete zeleninu. Připravíte omáčku a vše společně s rýží smícháte dohromady. Při přípravě 6 porcí najednou vám samozřejmě půjde připravit jídlo trošku obtížněji než při přípravě fast-foodové verze, kdy se porce připravují zvlášť.
Suroviny na smaženou rýži Nasi Goreng
- Maso: Zde máte na výběr, ale osobně doporučuji použít kuřecí maso nebo krevety. Vzhledem k tomu, že bílkoviny v receptu jsou v podobě vajíček, tak můžete vajíček přidat více a máte super vegetariánský recept.
- Rýže: Jelikož mám nejraději rýži basmati pro svůj tvar, vůni i chuť, používám výhradně tu. Nic se nestane pokud použijete libovolnou rýži např. jasmínovou nebo nějakou úplně obyčejnou. Do Nasi Goreng je vhodné použít 1 den starou rýži, která jde hezky od sebe.
- Zelenina: Recept lze připravit úplně bez zeleniny, ale byla by to škoda. Doporučuji mrkev buďto strouhat nebo krájet na malé kostičky (ze julienne nudliček). Zelí určitě také nastrouhejte. Můžete do receptu dát například jednu červenou papriku nebo pórek.
- Chilli: Pokud nejste fanoušci pálivého, klidně chilli pastu vynechejte. Naopak pokud máte rádi pálivé a nemáte chilli pastu nebo omáčku, použijte sušené nebo čerstvé papričky.
Chutnalo vám indonéské Nasi Goreng?
Pokud byste chtěli, můžete vyzkoušet připravit domácí sriracha omáčku podle mého video receptu. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Nasi Goreng
Suroviny
- 300 g rýže v suchém stavu (750 g vařené)
- 3 lžíce oleje
- 300 g kuřecí maso
- 1 ks cibule (na plátky)
- 4 stroužky česneku
- 4 stonky jarní cibulky
- 1 lžíce čerstvého zázvoru (nasekaného)
- 150 bílé zelí (nastrouhané)
- 1 ks mrkev (nastrouhaná)
- 2 lžíce ústřičné omáčky
- 3 lžíce sladké sójovky (kikkoman, kecap manis, ABC)
- 2 lžíce klasické sójové omáčky
- 1 lžíce chilli pasty (sriracha, sambal)
- 4 ks vejce
- čerstvý koriandr
Volská oka
- 6 ks vajíček (1 na porci)
- trocha oleje
Postup přípravy
- Nejprve ze všeho si dejte vařit rýži. Jakmile ji máte uvařenou, nechte ji vychladnout, aby se s ní lépe pracovalo. Dobrá je také rýže z předchozího dne. Vyndejte wok, který vám v tomto receptu nejlépe poslouží a na lžíci oleje orestujte maso nakrájené na menší kousky. Orestované maso vyndejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli, bílou část jarní cibulky, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev se zelím. Společně smažte zhruba 3 minutky. Poté si dejte na pánvi stranou zeleninu a na druhé polovinu roklepněte 4 vejce. Míchejte a udělejte smažená míchaná vajíčka, které se stanou součástí směsi. Přidejte všechny omáčky, chilli, rýži i maso. Velmi dobře vše promíchejte a dochuťte v případě nutnosti sójovkou, solí a pepřem.
- Nakonec vmíchejte k rýži zelenou část jarních cibulek, promíchejte a vypněte plamen. Jídlo rozdělte na 6 porcí do misek nebo na talíře a připravte si ještě 6 vajíček na způsob volského oka (1 na porci). Smaženou rýži podávejte pokladenou volským okem a posypanou nasekaným koriandrem.
1 komentář
V Albertu sem našla přímo zeleninovou směs na nasi goreng a připravila recept podle vas a moc dobry.