Trhané maso je oblíbená pochoutka, která se vyznačuje svou šťavnatostí, jemností a bohatou chutí. Pomalu pečené nebo dušené maso se snadno rozpadá na vlákna a skvěle se hodí do burgerů, sendvičů, tortill nebo jako součást hlavního jídla.

Trhané vepřové maso (angl. pulled pork) není složité na přípravu, vyžaduje však trpělivost, protože pomalé pečení je klíčem k dokonalému výsledku. Tento pokrm pochází z americké kuchyně, kde se tradičně připravuje na barbecue akcích. Díky své univerzálnosti si ale našel cestu do mnoha domácností po celém světě, kde se servíruje nejen v houskách, ale i s bramborovou kaší, rýží, v tortillách nebo k bramborám a coleslawu.

Pokud hledáte recept, který zasytí celou rodinu a zanechá nezapomenutelný dojem, trhané maso je tou pravou volbou. Nejčastěji se setkáte s trhaným hovězím nebo vepřovým masem, někdo však připravuje i trhané kuřecí maso.

Suroviny na trhané vepřové maso

  • Vepřové maso: Ideální část masa na trhání je vepřová plec, která obsahuje dostatek tuku pro zachování šťavnatosti. Pokud budete připravovat trhané hovězí maso, doporučuji zvolit také plec, krk nebo kližku. Postup přípravy bude v obou případech úplně stejný.
  • Koření: U koření na trhané maso lze krásně improvizovat. Můžete totiž použít přímo kupovanou směs na trhané maso, použít grilovací koření a nebo si směs namíchat sami. Kořením se maso obalí ze všech stran při marinování ještě před samotným pečením.
  • BBQ omáčka: Trhané vepřové maso a barbecue omáčka je legendární kombinace asi jako čedaru a jalapeňo papriček. Buďto si BBQ omáčku koupíte (v tom případě doporučuji použít Honey Chipotle od Sweet Baby Rays) nebo si ji rovnou připravíte sami doma podle našeho receptu na BBQ omáčku. Je dobré omáčkou potřít maso při marinování přes směs koření a poté ji přidat i k natrhanému masu.
  • Tekutina na podlití: Protože se maso bude péct delší dobu než je obvyklé, je potřeba ho podlít tekutinou a rozhodně bych nepoužíval vodu. Zde můžete také improvizovat, můžete maso podlít pivem, vývarem nebo zkusit neobvyklou kombinaci jako je jablečný cider, ananasový či jablečný džus. S pivem to však nepřehánějte ať není výsledný sos příliš hořký.

Povedlo se vám trhané vepřové?

Trhané vepřové si získá každého svou křehkostí a bohatou chutí. Přestože jeho příprava vyžaduje čas, odměnou vám bude neodolatelný pokrm, který si zamiluje celá rodina. Ať už ho podáváte na letní grilovačce nebo jako vydatnou večeři v chladnějších dnech, vždy sklidíte úspěch.

Doufám, že se vám recept povedl, o své názory nebo tipy se můžete podělit jako vždy v komentářích. K tomuto receptu vzniklo také video, které doporučuji zhlédnout. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Nejlepší trhané maso

5 z 1 hodnocení
Příprava 24 hodin
Vaření 5 hodin
Celkový čas 29 hodin
Porce 8
Kalorie 143
Trhané maso je oblíbená pochoutka, která se vyznačuje svou šťavnatostí, jemností a bohatou chutí. Pomalu pečené nebo dušené maso se snadno rozpadá na vlákna a skvěle se hodí do burgerů, sendvičů, tortill nebo jako součást hlavního jídla.

Suroviny

  • 2 kg vepřového masa (plec)

KOŘENÍ NA MASO

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce uzených papriček chipotle (nebo chilli)
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžíce soli

OSTATNÍ SUROVINY

  • 3 ks cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1 hrnek cideru (nebo piva, vývaru, džusu)
  • 2 lžíce tekutého kouře
  • 250 ml BBQ omáčky

Postup přípravy 

MARINOVÁNÍ MASA

  • Pro intenzivnější chuť je dobré maso marinovat 24 hodin dopředu. Maso si opláchněte čerstvou vodou a poté osušte papírovými utěrkami. V misce smíchejte veškeré koření a maso s ním důkladně ze všech stran obalte. Poté maso potřete ze všech stran BBQ omáčkou a nechte přikryté v lednici 24 hodin marinovat.

PEČENÍ MASA

  • Troubu si předehřejte na 160 °C a mezitím si nakrájejte cibuli na kostičky a ve větší pánvi na oleji zprudka orestujte maso dozlatova ze všech stran. Cibuli nasypte na dno pekáčku a na ni položte orestované maso. Maso ještě jednou potřete BBQ omáčkou, tekutým kouřem a zalijte pekáček ciderem, vývarem nebo pivem. Maso přiklopte a při stejné teplotě pečte 3-4 hodiny.
  • Po 4 hodinách zkontrolujte, zda je maso dostatečně měkké vidličkou. Maso by mělo jít snadno odloupnout. Pokud je maso hotové, slijte výpek a maso dvěma vidličkami ještě horké natrhejte.

DOKONČENÍ

  • Po natrhání ho postupně polévejte výpekem, aby ho vstřebalo. Pokud vstřebá všechen výpek, tak je to v pořádku, ale nechcete, aby maso zbytečně plavalo ve velkém množství tuku. Nakonec do masa přimíchejte BBQ omáčku podle chuti a můžete maso podávat.

Poznámky

Masem plňte tortilly, bagety, hamburgery nebo jej jednoduše servírujte třeba s pečeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Kalorie: 143kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
klíčové slovo: pohoštění, snadné recepty

1 komentář

Napište komentář

Hodnocení