Kulajda je klenotem české gastronomie a na světě byste hledali jen málo takto chuťově zajímavých polévek. Vyvážená sladkokyselá chuť je základem této výjimečné polévky.

Pravá krkonošská kulajda je tradiční česká polévka a její původ je dodnes sporný. Mám recept od své tety, která žije v Dolních Mísečkách v Krkonoších, ale najdete i zdroje, které uvádí, že kulajda vznikla v jižních Čechách v okolí Šumavy. Nechme původ stranou a pojďme se věnovat samotnému receptu.

Kulajda z čerstvých nebo sušených hub?

Zde volbu ponechám na vás a na sezóně. Je potřeba si uvědomit, že houby obsahují zhruba 90% vody. V praxi to znamená, že pokud použijete 200 g čerstvých hub, postačí vám namočit 15-20 g sušených hub. Houby po namočení v horké vodě opět nabobtnají a navíc vám vznikne houbový ‚vývar‘.

Suroviny na krkonošskou kulajdu

  • Máslo: Pro tentokrát nechme stranou sádlo a olej a použijme máslo, které skvěle ladí ke smetanové polévce i bramborám. Místo klasického másla můžete použít přepuštěné máslo, které se nepřipaluje.
  • Brambory: Použijte brambory varného typu B, které nejsou příliš moučné, ale ani ani příliš tvrdé. Brambory je potřeba oloupat a nakrájet na kostičky.
  • Vejce: Vajíčka jsou nedílnou součástí polévky. Dají se připravit de facto na 3 způsoby, buďto vejce vmícháte do polévky a promícháte, nebo připravíte vejce natvrdo, a nebo uděláte zastřené vejce. V tomto receptu dám vejce do samotné polévky, jako to dělávala teta.
  • Smetana: Některé recept uvádějí zakysanou smetanu, ale ta není vhodná pro další tepelnou úpravu a když už jí použijeme, je potřeba ji dát do receptu úplně nakonec. Místo toho použijte tučnou 33% smetanu, pokud ji nemáte, vystačíte si i s 11% smetanou na vaření.
  • Houby: Zde máte také na výběr. Můžete použít čerstvé lesní houby pokud je zrovna sezóna a nebo použít sušené houby, které je potřeba alespoň na 20 minut nechat v horké vodě, aby nasákly vodu a poté je i s vodou přidat do základu. V případě použití čerstvých hub je dobré si je stranou na másle orestovat a pak je přidat do polévky. Alternativně lze použít také nakládané houby v nálevu.
  • Kopr: Kulajda bez kopru by byla jako chleba bez mouky. Nejlepší je samozřejmě použít čerstvý nasekaný kopr, kterého budete potřebovat 6-8 lžic. Pokud použijete kopr sušený, což je mimo sezónu pravděpodobné, postačí vám 2-3 lžíce. Další varianty jsou mražený kopr nebo kopr v nálevu.

Povedla se vám pravá krkonošská kulajda s houbami?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na vynikající kulajdu. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Pravá krkonošská kulajda

Příprava 20 minut
Vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porce 4
Kalorie 77
Vynikající česká polévka, kterou připravovala moje teta v srdci Krkonoš.

Suroviny

  • 500 g oloupaných brambor (na kostičky)
  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 4 ks vajec
  • 200 g čerstvých hub (15 g sušených)
  • 200 ml smetany (33%)
  • ocet a cukr
  • 6 lžic čerstvého kopru (2 lžíce sušeného)
  • sůl, černý pepř
  • 2 ks bobkový list
  • 2 ks nové koření

Postup přípravy 

  • Pokud použijete sušené houby, tak si je v mističce zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené a 20 minut je nechte nabobtnat. Pokud použijete čerstvé houby, důkladně je očistěte, pokrájejte a orestujte na pánvičce, aby pustily přebytečnou vodu.
  • Ve větším hrnci si rozpusťte máslo a na něm nechte na mírném ohni zesklovatět cibuli na kostičky. Jakmile cibule zprůhlední, přidejte drcený kmín a za stálého míchání ho nechte půl minuty rozvonět. Zaprašte základ hladkou moukou, rozmíchejte a nechte ji se rozpustit v tuku. Potrvá to celkem minutku. Poté přilijte zhruba 1 litr vody a jíšku v ní rozmíchejte.
  • Přidejte nabobtnalé houby včetně nálevu nebo orestované čerstvé houby. Dále přidejte nakrájené brambory na kostičky a bobkový list s novým kořením. Základ osolte, opepřete a přiveďte vše k varu. Vařte do změknutí brambor.
  • Jakmile jsou brambory měkké vyndejte divoké koření (bobkový list a nové koření) a vmíchejte tučnou smetanu. Přidejte také vejce do polévky, kde je rozmíchejte a nechte ztuhnout. Pokud chcete pošírované nebo vejce natvrdo, tak je do polévky nepřidávejte. Jestli jste vejce přidali, tak je rozmíchejte metličkou a nechte je srazit.
  • Nyní zbývá polévku dochutit, přidejte nasekaný čerstvý kopr nebo jeho alternativy a poté ocet s cukrem. Teta přidávala 50 g cukru a 60 ml octa, to byl poměr, který nám velmi chutnal, ale každý má jiné chutě. V případě potřeby polévku dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí.

Poznámky

Podávejte polévku ozdobenou snítkami kopru a pokud jste do polévky nedali vejce, tak si ještě připravte vejce natvrdo nebo pošírovaná vejce.
Kalorie: 77kcal
chod: Polévky
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, vegetariánské recepty

Napište komentář

Hodnocení