Sbírání hub je u nás tak trochu národním sportem. Jakmile přijde houbová sezóna, tak se lidi předhání na sociálních sítích, kdo má lepší úlovky. První jídlo, které mě napadne při pohledu na ty koše hub je právě klasická smaženice!
Houbová smaženice s vejci je recept, který je potřeba dělat pouze z čerstvých hub. Bývá to v podstatě první jídlo, které když přijdu z hub připravuji. Klasická houbová smaženice s vejci je velmi jednoduchý recept na přípravu a krom hub a čerstvého chleba byste měli mít ingredience k její přípravě vždy doma.
Jak dlouho se smaží houby na smaženici?
Houby jsou surovina, kterou je potřeba dobře tepelně upravit, aby byly lépe stravitelné. Houby se smaží společně s cibulkou alespoň 10 minut. Já houby restuji tak, aby pustily vodu a zatáhly se a poté je ještě lehce podliji vodou a dusím dalších 10-15 minut pod pokličkou. Zajistím tím, že houby budou dobře stravitelné a chutě se krásně propojí.
Co patří do smaženice?
- Lesní houby: Dávejte ideálně více různých druhů hub a snažte se vyvarovat babkám, které zadržují spoustu vody. Skvělé houby k přípravě smaženice například jsou hříbky, křemenáče, kozáci, ryzce nebo lišky.
- Vejce: Vejce jsou hlavní bílkovinou, kterou z pokrmu získáte a díky tomu vás nasytí. Ačkoli by se to nemuselo zdát, tak smaženice je super jídlo vhodné na rychlý oběd nebo večeři. Bez vajec by nevznikla ta krémová konzistence, kterou máme všichni rádi.
- Koření: K houbám se bezesporu hodí kmín a česnek, ale můžete přidat i trošičku sušeného tymiánu, který dovede zázraky. Já vždy přidávám snítku čerstvého tymiánu, který mi roste na zahrádce. Můžete také přidat nasekanou čerstvou petrželku, aby jídlo hezky vypadalo.
- Tuk: Smaženici je super dělat na sádle, jako se to dělávalo vždycky. Pokud však vaříte na přepuštěném másle, které jídlu dodává máslovou chuť, tak po něm sáhněte. Klasický olej bych použil asi jako poslední možnost, ale také skvěle poslouží.
- Cibule: Krásně zesklovatělá a voňavá cibulka na sádle je víc než vhodný základ pro dobrou smaženici. Cibuli krájejte najemno a restujte ji tak, aby zprůhledněla.
Jak správně udělat houbovou smaženici?
Důkladnou péči věnujte očištění hub. Klobouky i nohy je potřeba očistit navlhčeným hadříkem a zbavit je tak mechu, jehličí a dalších nečistot. Dále z nich vykrájejte červivá místa, pokud je houba napadená celá, vyhoďte ji. U klouzků je dobré stáhnout vrchní vrstvu klobouku, která je velmi slizká. Poté houby nakrájejte na zhruba 3 cm kousky.
Vezměte jednu nebo dvě cibule podle množství hub a nakrájejte ji najemno. Na pánvi si rozpalte 1-2 lžíce tuku a na něm začněte cibulku opékat. Cibuli restujte tak, aby zesklovatěla (zprůhledněla) a zhruba v polovině restování přidejte i nasekaný česnek. Do základu přidejte pokrájené houby, osolte, opepřete a přidejte kmín. Houby takto pár minut restujte. Přidejte k nim trošičku vody a pod pokličkou je 10-15 minut poduste.
Mezitím si rozšlehejte vejce, které také lehce osolte a ze snítka tymiánu otrhejte drobné lístečky. K hotovým houbám poté vlijte vaječnou směs a stáhněte plamen. Nechte vejce za stálého míchání ztuhnout, pozor ať se vám vejce nevysuší.
Pak už nezbývá nic jiného než si nakrájet čerstvý chléb nebo si plátek chleba opéct dozlatova na pánvi a udělat topinku. Smaženici pak můžete servírovat přímo na topinku, kterou ještě posypete petrželkou nebo pažitkou.
Povedla se vám smaženice s vejci?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na smaženici. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Houbová smaženice s vejci
Suroviny
- 1-2 lžíce sádla
- 2 ks cibule (najemno)
- 4 stroužky česneku
- 400 g čerstvých lesních hub
- 1 lžička kmínu (drceného)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 50 ml vody
- 4 ks vejce (rozšlehané)
- pár snítek čerstvého tymiánu
Postup přípravy
- Ve větší pánvičce začněte na tuku restovat nasekanou cibulku na kostičky. Po 3 minutách přidejte nasekaný česnek a restujte dokud cibule nezprůhlední.
- Přidejte houby nakrájené na 3 cm kostky, sůl, pepř a drcený kmín. Restujte pár minut, poté přilijte trochu vody a duste pod pokličkou 15 minut.
- Hotové houby odklopte, stáhněte plamen a zalijte vaječnou směsí, přidejte opět trochu soli a pepře a za stálého míchání nechte vejce ztuhnout. Pozor, abyste je úplně nevysušili. Dochuťte snítky tymiánu, promíchejte a podávejte s chlebem či na topince.
1 komentář
dobrý