Jsme národem houbařů a recept na takovou houbovou klasiku jako je smaženice s vejci nesmí chybět.
Staročeská smaženice z čerstvých hub je naprosto jednoduchý recept, který si můžete připravit během houbařské sezóny, protože do smaženice se hodí výhradně čerstvé lesní houby. Recept neobsahuje žádné speciální ingredience, které by běžná domácnost neměla, takže pokud máte houby, nic vám nebrání si tuto houbovou pochoutku připravit.
Jaké houby použít do smaženice?
Používejte výhradně čerstvé houby (i když se dají použít i mražené). Houby vždy důkladně očistěte a zbavte ošklivých míst. Červivé houby rovnou vyhazujte. Je dobré vlhkým hadříkem houby očistit, pokud máte klouzky, tak sloupnout vrchní slupku z klobouku.
Do smaženice se hodí mix lesních hub, takže se pokuste udělat smaženici co nejrozmanitější a nakombinujte různé druhy, které znáte. Je vždy lepší používat pevnější typy hub jako jsou hřiby, křemenáče, ale nic nezkazíte klouzky nebo nějakou tou babkou, když je hub nedostatek.
Po očištění je potřeba houby nakrájet, myslete na to, že houby obsahují kolem 90% vody, takže je krájejte na trošku větší kousky, protože dost ztratí na objemu. Houby je potřeba důkladně tepelně upravit, jsou dokonce typy hub např. hřib kovář, který potřebuje alespoň 25 minut podusit.
Suroviny na staročeskou smaženici z čerstvých hub
- Tuk: Do smaženice použijte máslo, sádlo, přepuštěné máslo nebo olej. Máslová chuť k houbám dokonale sedí, vzpomeňte si na bedly na másle.
- Cibule a česnek: Základem smaženice je orestovaná cibule na tuku, která dodá pokrmu lahodnou chuť . Než přidáte houby, tak cibuli orestujte tak, aby zprůhledněla tzv. zesklovatěla. Ke konci restování cibule přidejte také nasekaný česnek, aby provoněl.
- Kmín: Kmín je druh koření, které se perfektně hodí k bramborám a houbám. Přidejte spíše drcený, aby se vám kmín vcelku nezachytával mezi zuby.
- Lesní houby: Mix čerstvých lesních hub je základem smaženice. Houby se přidávají k orestované cibuli s česnekem a restují, aby pustily vodu. Poté se podusí, aby se houby zbavily toxinů a byly ideální ke konzumaci.
- Vajíčka: Vejce jsou další základní surovinou a zároveň bílkovinovou složkou ve smaženici. Je dobré si vejce rozšlehat v misce a poté s nimi zalít základ s podušenými houbami. Na mírném ohni je potřeba je nechat napůl ztuhnout.
Povedla se vám staročeská smaženice z čerstvých hub?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na smaženici. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Houbová smaženice s vejci
Suroviny
- 1-2 lžíce sádla
- 2 ks cibule (najemno)
- 4 stroužky česneku
- 400 g čerstvých lesních hub
- 1 lžička kmínu (drceného)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 50 ml vody
- 4 ks vejce (rozšlehané)
- pár snítek čerstvého tymiánu
Postup přípravy
- Ve větší pánvičce začněte na tuku restovat nasekanou cibulku na kostičky. Po 3 minutách přidejte nasekaný česnek a restujte dokud cibule nezprůhlední.
- Přidejte houby nakrájené na 3 cm kostky, sůl, pepř a drcený kmín. Restujte pár minut, poté přilijte trochu vody a duste pod pokličkou 15 minut.
- Hotové houby odklopte, stáhněte plamen a zalijte vaječnou směsí, přidejte opět trochu soli a pepře a za stálého míchání nechte vejce ztuhnout. Pozor, abyste je úplně nevysušili. Dochuťte snítky tymiánu, promíchejte a podávejte s chlebem či na topince.
1 komentář
Moc dobrá jako od maminky