Tyto dýňové špagety jsou ideální pokrm během chladných podzimních dní a obzvláště během Halloweenu. Můžete na ně totiž použít zbytky z vydlabávání dýní i dýně z vlastní sklizně.
Dýňová omáčka na těstoviny je krémová a jemná omáčka z pečené a rozmixované dýně, která se doplní o slaninu a těstoviny. Skvělou volbou je připravit si domácí pesto nebo zužitkovat třeba pesto mražené. Tuto dýňovou omáčku milují i děti, takže jim můžete připravit tematickou večeři na Halloween.
Dýňová omáčka na těstoviny a její použití
Tuto lahodnou omáčku můžete použít kromě špaget na penne, tagliatelle, farfalle a další druhy italských těstovin. Můžete také zvolit těstoviny celozrnné nebo semolinové, které jsou o něco zdravější.
Jakou dýni použít na dýňovou omáčku?
Nezáleží na druhu dýně, můžete použít tu nejznámější jako já, dýni Hokkaidó, ale nic se nestane, když použijete špagetovou, mexickou nebo třeba máslovou dýni. Použil jsem malý kus dýně Hokkaidó, která před okrájením a vydlabáním vážila cca. 850 g a po okrájení 500 g.
Suroviny na dýňovou omáčku s těstovinami
- Těstoviny: Zvolte hlavně kvalitní těstoviny a výběr konkrétního tvaru nechám na vás. Já v receptu použiji špagety, protože tyto dýňové špagety miluji. Těstoviny vařte v osolené vodě podle návodu na obalu tzv. al dente (na zkus). Pozor vodu ze špaget neslijte do dřezu, ale nechte si zhruba půl litru stranou na dokončení omáčky.
- Slanina: Do receptu nepoužívám žádné kuřecí nebo mleté maso, ale nějakou bílkovinovou složku si jídlo zaslouží. Použijte libový kus anglické slaniny, která jinak nevýraznou chuť dýně krásně ozvláštní. Nepoužívejte příliš prorostlou slaninu, která by pustila příliš tuku.
- Dýňové pyré: Omáčku připravíte z dýňového pyré, které lze připravit dvěma způsoby. Buďto kousky dýně upečete a rozmixujete nebo ji povaříte ve vodě, slijete a poté rozmixujete. Doporučuji dýni péct, bude mít intenzivnější chuť.
- Máslo: Máslo přidávám do dýňového pyré a následně také do základu receptu, když restuji cibuli. Chuť másla se k dýni i těstovinám perfektně hodí.
- Smetana: Pokud chcete jídlo opravdu krémové a jemné, doporučuji použít tučnou smetanu (33%). Postačí vám 100 ml a omáčka bude lahodně krémová.
- Chilli: Dýně a chilli jde ruku v ruce. Pokud nemáte rádi pálivá jídla, tak to nepřehánějte, ale ve 4 porcích se jedna lžička drcených chilli papriček téměř ztratí. Navíc smetana neutralizuje pálivost obsaženou v chilli papričkách, takže se nemusíte bát, že by jídlo bylo nepoživatelné.
- Pesto: Můžete ho použít a nemusíte. Doporučuji vám ho určitě vyzkoušet, protože pesto nádherně doplňuje všechny druhy těstovin. Můžete použít domácí nebo kupované, které nebývá tak kvalitní.
Povedla se vám dýňová omáčka na těstoviny?
Doufám, že se vám tento podzimní (halloweenský) recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video Hokkaido omáčka na špagety. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Dýňové špagety s pestem
Suroviny
- 500 g vykrájené dýně (Hokkaidó, mexická, špagetová…)
- 320 g špaget (v suchém stavu)
- 200 g libovější anglické slaniny (na kostičky)
- 1 ks cibule (najemno)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 60 g rajského protlaku
- 3 lžíce másla
- 1 lžička drceného chilli (sušeného)
- 1 lžička tymiánu (sušeného)
- špetka muškátového oříšku
- sůl, černý pepř
- 200 ml tučné smetany (33%)
BAZALKOVÉ PESTO
- 2 hrsti čerstvých bazalkových lístků
- 1/2 hrnku najemno strouhaného parmazánu (nebo Grana Padano)
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/3 hrnku oříšků (piniové, kešu, mandle)
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky soli
K PODÁVÁNÍ
- 300 g strouhaného sýra (Gouda, parmazán)
Postup přípravy
- Nejprve si nakrájejte dýni na zhruba 3 cm velké kostky. V případě dýně Hokkaidó ji nemusíte loupat, jen se zbavte středu se semínky. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 220°C 30 minut do změknutí dýně.
- Mezitím si nakrájejte ostatní ingredience a dejte vařit osolenou vodu na špagety. Připravte si také bazalkové pesto podle návodu níže nebo použijte kupované. Uvařené špagety slijte, ale nějakou vodu si nechte do omáčky.
- Upečenou dýni rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem, aby vzniklo dýňové pyré.
- Ve větší pánvi začněte opékat slaninu na kostičky, aby se mírně vysmažila a pustila tuk. Slaninu vylovte děrovanou špachtlí a do tuku dejte lžíci másla a cibuli najemno. Restujte ji, aby zprůhledněla a poté přidejte na minutku nasekaný česnek. Dále přidejte rajčatový protlak, krátce prosmažte, aby ze syté barvy ztmavl. Nyní přidejte dýňové pyré, koření a nařeďte směs vodou ze špaget. Vše 10 minut povařte a poté do omáčky vmíchejte tučnou smetanu.
- V samotném závěru omáčku ochutnejte, popřípadě dosolte. Do omáčky přidejte vařené špagety a většinu orestované slaniny. Vše důkladně promíchejte.
BAZALKOVÉ PESTO
- Veškeré ingredience na bazalkové pesto dejte do vysoké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte v hladké pesto. Pesto přendejte do mističky a přikryté kuchyňskou fólií ho dejte do lednice.