Kung Pao je tradiční čínské jídlo pocházející z provincie S’-čchuan, známé svou pikantní a aromatickou chutí. Obsahuje kousky kuřecího masa smažené s arašídy, chilli papričkami a jarními cibulkami v omáčce z česneku, zázvoru a sójové omáčky.

Kuřecí Kung Pao je jednoduché na přípravu a možná vás překvapí, že do receptu se podle originálního receptu nedává paprika, pórek, mrkev ani jiná zelenina, kterou v něm často v bistrech najdete. Kung pao se tradičně podává k rýži, ale nechutná špatně ani s nudlemi.

Suroviny na kuřecí Kung Pao

  • Kuřecí maso: Ideální je použít kuřecí stehenní maso, které je křehčí než prsní. Pokud však použijete kuřecí prsa, nic v zásadě nezkazíte.
  • Oříšky: Kung Pao bez oříšků není Kung Pao. Nejčastěji v tomto jídle najdete arašídy, ale není chyba, když použijete jako alternativu kešu ořechy.
  • Sójová omáčka: Na přípravu asijských receptů je vhodné mít doma dva druhy sójových omáček – tmavou (dark) a světlou (light). V tomto receptu použijete obě. V případě, že máte jednu univerzální, tak použijte tu.
  • Škrob: Škrob je typická surovina pro asijské pokrmy. Při rozpuštění škrobu v tekutině vytvoří hustý sos, který krásně obalí nudle nebo skvěle dochutí jinak suchou rýži.
  • Sečuánský pepř: Tento typ koření je stěžejní pro celý recept. Sečuánský pepř je totiž typickou surovinou pro čínskou provincii Sečuán (S‘-čchuan) a nelze ho plnohodnotně nahradit žádnou jinou surovinou. Já mám pouze drcený, ale v asijských krámcích jej seženete vcelku.
  • Chilli: Bez chilli není Kung Pao. V originálním receptu se používají sušené papričky střední pálivosti, ale můžete sáhnout i po čerstvých papričkách. Množství papriček si přizpůsobte podle své toleranci na pikantní jídla.

Chutnalo vám autentické kuřecí Kung Pao?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na kuřecí Kung Pao. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Kuřecí Kung Pao

Příprava 20 minut
Vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porce 4
Kalorie 125
Kung Pao je tradiční čínské jídlo pocházející z provincie S’-čchuan, známé svou pikantní a aromatickou chutí. Obsahuje kousky kuřecího masa smažené s arašídy, chilli papričkami a jarními cibulkami v omáčce z česneku, zázvoru a sójové omáčky.

Suroviny

Maso

  • 450 g kuřecí maso
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce voda
  • 2 lžíce škrobu

Omáčka

  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 3 lžičky škrobu
  • 3 lžičky cukru
  • 2 lžíce vody
  • 3 lžíce Shaoxing rýžové víno

Oříšky

  • 50 g arašídů (nebo kešu)

Stir-fry úprava

  • 3 lžíce rostlinný olej
  • 2 ks sušené papričky Cayenne
  • 1 lžička sečuánského pepře (vcelku)
  • 6 stonků jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cm kousek zázvoru

Postup přípravy 

Marinování masa

  • Kuřecí maso si nakrájejte zhruba na 2 cm velké kostky a v míse je smíchejte se sezamovým olejem, škrobem, sójovou omáčkou a trochou vody. Maso přikryjte a dejte na chvíli do lednice. Mezitím připravte omáčku.

Příprava omáčky

  • V misce si smíchejte sójové omáčky, škrob, cukr, vodu a čínské víno v poměru surovin uvedeném u receptu.

Pražení oříšků

  • Na menší pánvi nebo klidně na woku, který budete používat si na sucho na mírném ohni opražte arašídy nebo kešu oříšky. Oříšky by měly lehce ztmavnout, po opražení je dejte stranou a nechte vychladnout.

Příprava zeleniny

  • Jarní cibulky si i s natí pokrájejte na hrubo. Česnek se zázvorem si oloupejte a nasekejte najemno. Někdo obě suroviny krájí na plátky.

Stir-fry úprava ve woku

  • Rozpalte si olej ve woku a přidejte nakrájené papričky a sečuánský pepř. Za malou chvilku začne koření hezky vonět, přidejte marinované maso a zprudka ho opékejte, aby se zatáhlo. Tento proces trvá zhruba minutku.
  • Přidejte nahrubo pokrájenou jarní cibulku a nasekaný česnek se zázvorem. Společně restujte další minutku a poté zalijte směs připravenou omáčkou. Vše dobře promíchejte a nevypínejte plotýnku dokud omáčka nezhoustne.
  • Když je omáčka hustá, vypněte plotýnku a vmíchejte připravené opražené arašídy. Jídlo ihned podávejte k vařené rýži.

Poznámky

Kung Pao podávejte k jasmínové rýži nebo oblíbeným nudlím.
Kalorie: 125kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Čínská
klíčové slovo: snadné recepty, zdravé recepty

Napište komentář

Hodnocení